ירקות מלאים בחומרים מזינים ובויטמינים והם חובה בכל ארוחה, אך כולנו יודעים שיש מעט דברים שקשים או לא נעימים לאכילה יותר מירקות מבושלים מדי וחסרי צבע. לרוע המזל, ירקות רגישים במיוחד לבישול ולחום, והם יכולים לעבור מטעימים מאוד לנבולים וחסרי טעם תוך פחות מדקה.
אז אם גיליתם שבישלתם את הירקות יותר מדי, ובאותה הזדמנות גם איבדתם את כל החומרים המזינים והוויטמינים, הנה רשימת הטיפים הקצרה שלנו לירקות ירוקים פריכים וצבעוניים, במידת עשיה מושלם.
אל תסתבכו
אם אתם מתחילים במטבח, שמירה על מאכלי ירקות פשוטים היא כנראה הדרך הטובה ביותר. רוב הירקות טעימים לבד או אפילו כמו שהם וללא בישול, והם צריכים תיבול מינימלי. קצת מלח, שמן זית ושום יכולים להצטרף לקייל ולרוב הירקות העליים בבישול על אש נמוכה לזמן קצר. תיבול כבד או צ'ילי נוטים להשתלט על טעמם העדין של רוב הירקות, וכדאי להשאיר אותם לירקות בעלי הטעם החזק יותר כמו במיה או דלעת.
התזמון הוא הכול
בין אם אתם מבשלים, מאדים או מקפיצים, חשוב לשים לב לשעון ולצבע של הירקות הירוקים כדי למנוע בישול יתר. הירקות צריכים להיות פריכים למגע ולשמור על הצבעים הירוקים, הכתומים או הצהובים החזקים המקוריים שלהם.

כדי להכין פרחי ברוקולי אפשר לנסות לבשל במשך 10-15 דקות, לאדות במשך 5-10 דקות, או להקפיץ במשך 5-8 דקות למרקם המושלם.
כדי להכין פרוסות גזר אפשר לבשל 5-10 דקות, לאדות במשך 4-5 דקות, או להקפיץ במשך 3-4 דקות וכך לשמור על הצבע, החומרים המזינים והפריכות.
רבעי חצילים סגולים משגעים צריכים להישאר סגולים, ולשם כך מומלץ לבשל במשך 5-10 דקות, לאדות במשך 5-6 דקות או להקפיץ 3-4 דקות.
פרוסות גמבה מכל צבעי הרמזור נראות מוצקות, אך הן מתרככות מהר מאוד בחום. אפשר לבשל אותן במשך 4-5 דקות, לאדות במשך 2-4 דקות, או להקפיץ (הדרך הטובה ביותר לשמור על המתיקות) למשך 2-3 דקות לכל היותר.

תרד תרד ידוע בכך שקשה לבשל אותו בדיוק בצורה הנכונה, והוא יכול להפוך לדייסה תוך שניות. בישול של 2-5 דקות (לעולם אל תחכו שהצבע הירוק יעבור למים), אידוי של 5-6 דקות או הקפצה של 3 דקות עם שום ושמן זית ישיגו עלים פריכים, עשירים וטעימים בברזל.
פרוסות דלעת מצד שני, קשה לבשל יותר מדי, והן שומרות היטב על המתיקות. 5-10 דקות בסיר מרק או באידוי, ו-3-4 דקות במחבת יתנו את הפרוסות הכתומות-מוזהבות המושלמות לסלט.
עלים ירוקים (בוק צ'וי, קייל) יכולים להיות מסובכים, מכיוון שהגבעולים צריכים יותר זמן בישול מאשר העלים. אנו ממליצים להפריד ביניהם, לאדות את הגבעולים תחילה למשך 2-3 דקות ואז להוסיף את העלים ולאדות כ-3 דקות נוספות.
הדלעות הגדולות שנראות מושלמות לליל כל הקדושים הן אולי יפות, אבל הן לא מיועדות לבישול. בחרו במקומן דלעת לבישול, שהיא מתוקה ובעלת בשר חלק.

בישלתם את הירקות, אך העבודה שלכם לא הסתיימה - השלב הבא הוא למנוע מהירקות להמשיך ולהתבשל. שלב זה אמנם אינו חובה, אך הוא יגרום ליצירת מנת סלט או ירקות טעימה במיוחד, והוא מתאים רק לירקות מאודים או מבושלים. שלב זה גם שומר על הטעם, המרקם והצבע, כך שאפשר להכין את הירקות מראש ולהגיש אותם מספר שעות לאחר מכן, מבלי לדאוג שהם יאבדו את הטעם.
ראשית, הכינו אמבטיית קרח על ידי מילוי קערה עם קרח, והוסיפו מים רק בכמות שתכסה את הקרח. הוסיפו חצי כף מלח. לאחר בישול הירקות במידה הרצויה, השתמשו בכף מחוררת כדי להעביר את הירקות מהסיר לאמבטיית הקרח. השאירו כדקה, ואז הוציאו והניחו בצלחת. זה כל מה שצריך לדעת כדי להכין לירקות עשויים היטב. עם ירקות כאלה טעימים, לא תתקשו לנקות את הצלחת שלכם ולאכול יותר מחמש המנות של ירקות ופירות שאתם צריכים כל יום. לבריאות!